By Δημήτρης Τσουκαλάς

Στα μέσα Φλεβάρη, και συγκεκριμένα στις 15/2, οι Poem θα βρίσκονται σε μια από τις πιο παλιές μουσικές σκηνές της Αθήνας, που έχει φιλοξενήσει ουκ ολίγους καλλιτέχνες, όπου φυσικά μιλάμε για το θρυλικό Κύτταρο και δεν χάσαμε χρόνο από το να μάθουμε κάποια πράγματα, πριν τους ανταμώσουμε και πάλι στην σκηνή.
Αυτήν την φορά είχαμε την χαρά να μιλήσουμε με τον Σταύρο Ρήγο και να μάθουμε για την νέα δουλειά και τον δίσκο «Unique».

1. Μετράτε ήδη πάνω από 12 χρόνια πορείας. Θα μας περιγράψετε επιγραμματικά αυτή την πορεία και τους σημαντικότερους σταθμούς της;
Η μπάντα έχει περάσει από διάφορα επίπεδα και από διάφορες αλλαγές. Η αρχική σύνθεση έχει διαφοροποιηθεί εντελώς κ πλέον αποτελείται από το Γιώργο που είναι και το παλαιότερο μέλος, εμένα (Σταύρο), το Λώρενς και τον Τάκη. Με μέλη που πλέον μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, η μπάντα έχει ξεκινήσει την ανοδική της πορεία μέσα από πάρα πολύ δουλειά. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας 3 album, έχουμε κάνει αρκετά live στην Ελλάδα & στο εξωτερικό, ενώ έχουμε κάνει κ 4 τουρ Ευρωπαικά.

2. Πώς θα περιγράφατε σε κάποιον τον ήχο και την μουσική σας;
Θα έλεγα πως είναι ένα μίγμα progressive μουσικής με Alternative ήχους που συνδυάζονται με το metal.


3. Ποιες θα λέγατε πως είναι οι κύριες επιρροές σας;

Όλα τα μέλη έχουμε διαφορετικές επιρροές χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν κοινές μουσικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, ο Γιώργος, είναι πιο Alternative – grunge, ο Τάκης πιο new metal, o Λώρενς ακούει όλα τα παραπάνω, αλλά και fusion, ενώ εγώ πιο 70’s progressive μουσική. Εννοείται πως μπάντες όπως Tool, Opeth, Pink Floyd, Metallica, Pantera, Messuggah και πάρα πάρα πολλές άλλες, αρέσουν σε όλους μας.

4. Στις 15 Φεβρουαρίου παρουσιάζετε ζωντανά στο Κύτταρο το τελευταίο σας δίσκο «Unique». Ποιοι άλλοι θα είναι μαζί σας και τι να περιμένουμε από αυτό το live;
Στις 15 Φεβρουαρίου δεν κάνουμε παρουσίαση του Album, αυτή έγινε τέλη Μαρτίου του 2018 στο Ίλιον Plus, αφού το “Unique” κλείνει 1 χρόνο κυκλοφορίας στα τέλη του μήνα.
Στο Κύτταρο, θα παίξουμε μαζί με τους Nochnoy Dozor και τους Groove Therapist, θα ενώσουμε με τα παιδιά τις μουσικές μας και με πολύ καλή διάθεση κ ενέργεια περιμένουμε όλους τους φίλους να έρθουν. Θα παίξουμε υλικό και από τα 3 άλμπουμ και θέλουμε να περάσουμε πραγματικά καλά! ‘Ολες οι μπάντες είναι αξιόλογες και πάνω από όλα υπάρχει άψογη συνεργασία και αμοιβαία εκτίμηση πράγμα που θεωρώ πως θα βγει και πάνω στο stage.

5. Έχετε μοιραστεί την σκηνή με μερικά πολύ μεγάλα ονόματα. Υπήρξαν κάποιοι που ξεχωρίσατε μετά και την προσωπική επαφή μαζί τους;
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε η πρώτη επαφή με τους Amorphis από την 1η κιόλας μέρα (από τις 48 μέρες του 1ου tour της μπάντας). Εμείς ήμασταν διακριτικοί ώστε να μην «ενοχλούμε», αλλά εντυπωσιαστήκαμε από το γεγονός ότι ήρθαν οι ίδιοι στα backstage και μας συστήθηκαν ένας ένας. Μας έκαναν να νιώσουμε άνετα και όσο περνούσε ο καιρός στο tour γίναμε κάτι σαν οικογένεια. Στο ίδιο μήκος κλίματος ήταν και οι Textures με τους οποίους κρατάμε επαφές ακόμη. Φυσικά και οι Persefone είναι απίστευτα παιδιά και υπήρξε άμεσο δέσιμο μαζί τους. Εξακολουθούμε να είμαστε φίλοι κ τους βλέπουμε σαν αδέρφια.

6. Το 2017 και το 2018 πραγματοποιήσατε περιοδείες στα Βαλκάνια και την Ευρώπη σαν co-headliners. Ποια αίσθηση σας άφησε αυτή η εμπειρία;
Ήταν ένα στοίχημα της μπάντας, το κατά πόσο πλέον μπορεί να σταθεί ως headliner στην Ευρώπη. Περάσαμε πάρα πολλές δυσκολίες, τόσες, που όσο περνούσε ο καιρός, αποκτούσαμε ανοσία στα προβλήματα… Αλλά μόνο καλό μπορεί να είναι αυτό γιατί πλέον ξέρουμε ότι εμπειρίες σαν και αυτές είναι που μας κάνουν πιο δυνατούς. Επίσης μέσα από δύσκολες καταστάσεις διαπιστώσαμε εάν είμαστε αρκετά δυνατοί για να κάνουμε αυτό το πράγμα για μία ζωή. Η αίσθηση που μας άφησαν λοιπόν είναι ένα «πάμε για άλλα, προχωράμε και δίνουμε πόνο όσο πάει!»

7. Ποια θα λέγατε πως είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το «Unique» τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά;
Το concept του “Unique” αφορά το γεγονός ότι είμαστε ‘μοναδικοί’, χωρίς όμως να είμαστε. Ένας τρελός, ο οποίος βρίσκεται και στο εξώφυλλό του album, εκφράζει μία δική του πραγματικότητα και παράλληλα βιώνει τις συνέπειες της «μοναδικότητάς» του, στην συμπεριφορά των υπολοίπων. Το τί είναι για τον καθένα «μοναδικό» ή «πραγματικό», είναι πολύ υποκειμενικό. Μέσα από τα κομμάτια αναλύουμε τη ψυχοσύνθεση αυτού του «τρελού» λοιπόν και αυτήν την ιδιαιτερότητα εκφράζουμε κ στους στίχους. Μουσικά, θεωρούμε ότι το “Unique” είναι πιο άμεσο στον ακροατή – όχι τόσο σκοτεινό, σε σχέση με το “Skein Syndrome”. Αυτό οφείλεται κ στην προσθήκη του Λώρενς στη μπάντα, ο οποίος έδωσε τα δικά του στοιχεία στη δημιουργία.

8. Από το αρχικό The Great Secret Show(2008) μέχρι το Skein Syndrome (2016) μεσολάβησαν 8 χρόνια. Δυο χρόνια, όμως, αργότερα κυκλοφορήσατε το Unique (2018) και μέσα στο 2019 σχεδιάζετε να κυκλοφορήσετε και την τέταρτη δουλειά σας. Τι άλλαξε;
Πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να καταλήξουμε στα μέλη της μπάντας και στην πραγματικότητα δεν υπήρχε λόγος να βιαστούμε να βγάλουμε το 2ο album. Άλλωστε είχαμε καθυστερήσει ήδη αρκετά. Επιπλέον το άλμπουμ χρειάστηκε να ηχογραφηθεί 2 φορές καθώς δεν ήμασταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα της πρώτης φοράς. Η ωρίμανση αυτή των 8 χρόνων της μπάντας οδήγησε στην συνεργασία με την δισκογραφική εταιρία και με το πρώτο μας management.

Από εκεί και μετά, μπήκαμε πια στη μουσική βιομηχανία και εκεί υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά αυστηρά χρονοδιαγράμματα και δουλειά με οργάνωση κ σταθερούς ρυθμούς. Έτσι λειτουργήσαμε με την κυκλοφορία του “Unique” και έτσι θα γίνει κ για το 4ο που θα κυκλοφορήσει πριν το τέλος του 2019.

9. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε όσον αφορά την σύνθεση των κομματιών;
Όταν δημιουργούμε δεν σκεφτόμαστε τον τρόπο, άρα δεν υπάρχει κάποια διαδικασία. Πάντα υπάρχουν ιδέες οι οποίες διανθίζονται και καταλήγουν σε τραγούδι και σίγουρα όλη η μπάντα είναι μέσα σε αυτό. Αν το αγαπάς γίνεται αυθόρμητα και τις περισσότερες φορές το αυθόρμητο είναι και καλό.

10. Μέσα στο 2019 σχεδιάζετε να προχωρήσετε και σε νέα περιοδεία. Υπάρχει κάτι που να μπορεί να ανακοινωθεί αυτή την στιγμή;
Υπάρχουν πολλά που είναι στα σκαριά ακόμη αναφορικά με τις κινήσεις της μπάντας, αλλά τίποτα δεν είναι φιξαρισμένο ακόμη, οπότε προφανώς και δεν μπορώ να ανακοινώσω ακόμα κάτι. Σίγουρα όμως θα βγάλουμε το 4ο άλμπουμ – αυτό ναι μπορώ να το πω.

11. Περιοδείες, ηχογραφήσεις, πρόβες απαιτούν και αρκετό χρόνο και, φυσικά, πόρους. Βιοπορίζεστε από την μουσική ή έχετε και άλλες δουλειές;
Εννοείται πως και εμείς όπως και πολλές άλλες Ελληνικές μπάντες δεν ζούμε μόνο από αυτό, αλλά κάνουμε 2 και 3 δουλειές παράλληλα – προσαρμοσμένοι στην Ελληνική πραγματικότητα.

12. Ποιο είναι το σχόλιο σας για την ελληνική progressive metal σκηνή σήμερα;
Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από του εξωτερικού, αντίθετα θα έλεγα ότι όσο περνάει ο καιρός έχει να δώσει ακόμα περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο πως στα live μας αλλά και άλλων μπαντών όπως των Need, Mother Of Millions κτλ έρχονται fan από το εξωτερικό στην Αθήνα για να μας δούν.

Source: https://afternoiz.com/music/interviews/oi-poem-milane-sto-afternoiz-gia-to-unique/?fbclid=IwAR1LDODUQDQL1Jw_7xPtQ_TeqTDkP-B2XYePBBHKfYms97wbOtGBAf3JNEM